Op dit moment is er (bijna) niets te plukken. We wachten met smart op de zomerbloemen. Zodra u weer kunt plukken. Of meldt u zich aan voor de nieuwsbrief.

Pluktuin Hoogerheide geopend

HOOGERHEIDE – Als een schilderij in het landschap, een fleurig tafereel met 300.000 tulpen en narcissen, ligt de vandaag geopende pluktuin van de familie Uitdewilligen te pronken bij Hoogerheide. Klanten kunnen er zelf een vers boeketje plukken en afrekenen.

Ricardo van drie dartelt langs de eindeloze rijen bloemen op de akker aan de Lange Steen, tussen A58 en Vliegbasis Woensdrecht. Vol enthousiasme snokt het ventje een tulp met bol en al uit grond en zwaait met zijn bosje vrolijk naar een net opgestegen vliegtuig.

De peuter is familie van Leo en Loran Steketee, bloementelers die in hun eigen Yerseke al experimenteerden met zo’n pluktuin. ,,Voor de verkoop, en om onze producten te promoten.” Zoekend naar een nieuwe locatie belandden ze bij akkerbouwer Thom Uitdewilligen in Hoogerheide.

,,Een verrijking voor Woensdrecht”, vindt Uitdewilligen. ,,In de supermarkt sta je in de rij voor bloemen, hier kun je ze dagelijks van 8.00 tot 22.00 uur vers halen. Ideaal als je nog niks had voor iemands verjaardag, met de beleving van het zelf plukken van je boeket erbij. Mensen maken er een uitje van.”

Dat is het zeker voor Seppe Mous uit Ossendrecht, bijna twee jaar oud, die in het kleurrijke decor her en der een tulpje of narcisje plukt. ,,Voor zijn zusje dat binnenkort geboren wordt”, verklapt zijn moeder.

Zo’n 300.000 bollen in zestig variëteiten zijn vorig najaar gezaaid. ,,We prepareren ze zo dat we vroege, middel- en late bloeiers hebben. Zodra iets uitgebloeid is, planten we nieuwe. Binnenkort zetten we onder meer lelies , dahlia’s, gladiolen en pioenrozen”, aldus Leo Steketee. ,,Ook in fases, zodat we tot september aanbod hebben.”

Steketee benadrukt dat het om bioteelt gaat. ,,Dus onbespoten. Je plukt alles ook zelf, vers. Daarom staan ze langer dan een bosje uit de winkel.” Wie zijn boeketje compleet heeft, rekent zelf af bij de kassa die op het land staat. ,,Je betaalt per steel”, meldt de teler. 25 cent per tulp, 20 cent per narcis.

Of iedereen dat ook netjes doet? ,,Ach, hier wonen alleen maar eerlijke mensen”, zegt Uitdewilligen. Dat beaamt wethouder Jeffrey van Agtmaal. ,,Dit is de eerste pluktuin hier, een initiatief om trots op te zijn.”

Zelf plukte hij een boeketje dat de gemeente verloot onder mensen die  het bericht hierover op Facebook liken. Lachend: ,,Als dit bosje bevalt, weet ik dat ik de juiste smaak heb qua bloemen.”

Tekst, beeld & video: BN DeStem