Afrekenen
Op dit moment is er (bijna) niets te plukken. We wachten met smart op de zomerbloemen. Zodra u weer kunt plukken. Of meldt u zich aan voor de nieuwsbrief.

Kleurrijke pluktuin aan de Lange Steen

HOOGERHEIDE – De pluktuin aan de Lange Steen in Hoogerheide heeft woensdagochtend officieel haar deuren geopend. Op het kleurrijke veld kunnen inwoners op hun gemak met een mesje door de bloemenzee wandelen en de mooiste exemplaren afsnijden om mee naar huis te nemen. “Dit initiatief is echt een verrijking voor de gemeente”, stelt wethouder Jeffrey van Agtmaal trots. Hij plukte samen met Thom Uitdewilligen, eigenaar van de grond, het eerste bosje bloemen wat verloot gaat worden.

De opening van de pluktuin heeft wat vertraging opgelopen. Half maart was het originele plan, maar de vorst gooide roet in het eten. “De bloemen kwamen daardoor later uit dan verwacht” legt Thom Uitdewilligen uit. Samen met wethouder van Agtmaal kon hij vandaag de tuin dan toch eindelijk openen. En dat ook nog eens in de stralende zon.

Vertrouwen

Het is een initiatief op basis van vertrouwen. Wie tussen nu en september het bloemenveld aan de kruising van de Lange Steen en Groeneweg inloopt kan naar hartenlust bloemen knippen. En de keuze is reuze. Er zitten zo’n 300.000 bollen in de grond van zestig verschillende soorten bloemen. Een tulp kost 0,25 cent en een narcis 20 cent. En dertig bloemen kosten vijf euro. Daar is geen controle op. Net als met fruit wat langs de weg verkocht wordt, moeten plukkers het geld voor de bloemen gewoon eerlijk betalen zonder toezicht. “We hebben er alle vertrouwen in dat dat geen problemen oplevert. Wie de moeite doet om hierheen te komen om bloemen te plukken, is vast ook eerlijk genoeg om gewoon te betalen”, stelt Uitdewilligen. “Bovendien kosten de bloemen maar twintig cent per stuk. Voor zo’n bedrag hoef je niet eens te stelen”, voegt hij er met een lach aan toe.

De pluktuin werd gerealiseerd in samenwerking tussen de firma Steketee en de familie Uitdewilligen. “Als agrariër ben ik altijd opzoek naar nieuwe innovatieve ideeën. Toen Steketee mij benaderde met dit plan was ik meteen enthousiast”, aldus Uitdewilligen. “Dit plan is niet alleen voor ons mooi, maar het is positief voor heel de gemeente. Het is echt een extra belevenis hier in de omgeving. Je kunt in een winkel in de rij gaan staan voor bloemen, of je zoekt ze hier buiten zelf uit.”

Aan enthousiasme vanuit de inwoners is er in ieder geval geen gebrek. Zo geniet de tweejarige Seppe Mous met volle teugen van de bloementuin. Samen met zijn moeder en oma was hij woensdagochtend op bezoek. “We maken een bosje bloemen voor zijn zusje wat we binnenkort verwachten”, vertelt de moeder enthousiast. “Vorig jaar wilden we met Seppe naar Yerseke maar toen was hij nog iets te jong. Maar nu hij een jaartje ouder is en er ook een pluktuin in Hoogerheide zit, is het helemaal ideaal!”

De pluktuin is geopend van maandag tot en met zaterdag in de maanden april tot en met september.

Tekst & beeld: Woensdrechtse Bode

Afrekenen